vineri, 27 august 2010

Fapte 19:21-41 – Cu fiarele în Efes!

Fapte 19:21-41 - Cu fiarele în Efes from William Anderson on Vimeo.

L-am tot urmărit pe apostolul Pavel în misiunea sa de a răspândi Evanghelia cu o pasiune extraordinară, de invidiat dar şi de inspiraţie pentru noi chiar în secolul 21.

În utimul studiu am văzut că Pavel a ajuns la Efes, oraşul idolatriei, imoralităţii şi ocultismului din lumea de atunci. În acest oraş Pavel a stat vreo 2-3 ani şi după ce a pus bazele bisericii, a ajuns să-ţi pună baza în şcoala (sala de prelegeri) a unuia pe nume Tiranus, iar acolo Pavel predica şi ţinea discuţii despre Evanghelia lui Isus în fiecare zi. În acest oraş Dumnezeu a lucrat în multe inimi şi astfel „toţi cei ce locuiau în Asia, iudei şi greci, au auzit Cuvântul Domnului” (19:10).

Dumnezeu a făcut „minuni nemaipomenite” confirmând şi întărind lucrarea sa prin Pavel – rezultatul a fost că mulţi oameni care erau prinşi în tot felul de practici oculte au fost eliberaţi şi s-au întors de la căile lor spre Dumnezeu, arzându-şi cărţile de magie care erau foarte scumpe şi astfel „prin tăria Domnului, Cuvântul se răspândea şi se întărea” (19:20)

Aplicaţie:

Sunt multe locuri asemănătoare Efesului – pline de păcat – iar noi credem că nu Evanghelia nu poate pătrunde acolo... noi nu putem pătrunde acolo cu Isus, dar este oarea aşa??? Dumnezeu nu este aşa, pt că răspândirea Evangheliei nu se face după cum credem sau simţim noi, cu prin „tăria Domnului”.

„După aceste lucruri”, după această perioadă, în vs.21 vedem că Pavel este mişcat din nou de Duhul Sfânt, şi vedem că viaţa sa capătă o nouă direcţie – ROMAplanul său era să ajungă la Ierusalim mai întâi, dar trebuia să treacă prin bisericile din Macedonia şi Ahaia pt a ridica ajutor financiar pt ei. (vezi harta)

vs.22 ne arată lucrul în echipă a lui Pavel – pe Timotei şi Erastus îi trimite în Macedonia pt a-l ajuta în acest proiect de ajutorarea a Bisericilor din Iudeea, iar el continuă mai departe în Asia Mică.

Aplicaţie:

este important lucrul în echipă – lucrarea creştină/misiunea creştină nu se poate face de unul singur, indiferent cât de puternic eşti – aceasta face parte din voia lui Dumnezeu – nici chiar Isus nu a făcut lucrarea singur, ci a ales 12 ucenici pe care i-a trimis „câte doi” în misiune (Matei 10).

vs.23„în perioada aceea, s-a stârnit o mare tulburare...” – motivul acestei tulburări o să-l vedem imedita în versetele următoare, însă cauza a fost „Calea” – referinţă la Isus şi la cei care-l urmau

Este posibil ca la acest moment să se fi referit Pavel când scria din Corint „... m-am luptat cu fiarele în Efes....” (1 Cor.15:32)

vs.24-26 – îl prezintă pe Demetrius ca protagonist al unei „zarve” sau răsmeriţe care avea să se desfăşoare în capitala Asiei Mici

Demetrius îşi prezintă părerea lui despre Pavel şi lucrarea lui (vs.25-26a) cât şi despre zeităţile lor (vs.26b)

vs.24 însă prezintă adevăratul motiv al nemulţumirii lui şi a celor din breasla lor – ei fuseseră deranjaţi de pierderea veniturilor lor --- „păpica”!

Demetrius însă, fără să vrea, ne oferă o descriere clară a vieţii şi influenţei Apostolului Pavel – însă Duhul lui Dumnezeu era cel care lucra prin Pavel.

vs.27 ne arată viclenia lui Demetrius în a complica lucrurile foarte şiret, gâdilând şi iritând în acelaşi timp mândria şi interesul religios al efesenilor.

Aplicaţie:

Oamenii vor fi iritaţi de influenţa vieţilor noastre trăite pentru Isus, Singura Cale către Dumnezeu. Oamenii se vor văita, se vor răscula, ni se vor împotrivi... aşa cum ne-a promis Isus (Ioan 16:33).

vs. 28-29Reacţia celor din breasla argintarilor şi influenţa lor asupra oraşului.

„umplut” – ideea de a fi condus, stăpânit

„mânie” şi „zarvă” sunt termeni care arată cine îi conducea ... cel rău! Diavolul se foloseşte mereu de oamenii lui.... mai încercase să imite lucrarea lui Dumnezeu prin fii lui Sceva, dar aici a început să „răcnească ca un leu” (1 Petru 5:8)

Aplicaţie: De cine suntem conduşi noi? – să vedem ce anume ne însufelţeşte?

vs.30-32Cum Pavel vrea să intervină, însă Dumnezeu îl opreşte de această dată.

Să ne imaginăm cum a vrut Pavel să vorbească la cei 25 de mii de oameni care aveau să se strângă în amfiteatru – însă Dumnezeu are felul Său de a ne conduce... chiar de a ne opri de la anumite lucruri, care apar foarte bune... curajoase de făcut pt El.

Însă mulţimea era condusă de cel rău, însă cei mai mulţi erau în „confuzie” (vs.32) – un alt termen care ne descrie cum lucrează diavolul... până în ziua de azi tot aşa se întâmplă cu manifestaţiile.. cu grevele – cei mai mulţi nu ştiu de ce sunt acolo!

vs.33-34 Încercarea evreilor de a se disculpa de Pavel şi cei de „teapa” lui.Ei au încercat prin Alexandru, unul din liderii lor, să se separe de Pavel şi cei de pe „Cale"

Nu era prima dată când încercau asta – cap.18:12- ei au încercat să-l facă pe proconsulul Galio să declare creştinismul ca fiind periculos, dăunător, sa-l scoată înafara legii romane.

Dumnezeu însă şi de data asta le blochează planul – şi o face prin mândria efesenilor care strigau (25 de mii) „Mare este Artemis a efesenilor!” – o privelişte înfricoşetoare!

Gaius şi Aristarh sunt eroii noştri – cei care au stat înaintea acestor 25 de mii de nebuni pt Artemis!

Aplicaţie: Cum vom face şi cum vom sta înaintea „răcnetului de leu” al diavolului???

vs.35-41Cum a dezamorsat Dumnezeu acest mare conflict!

Personajul folosit de Dumnezeu este un păgând – funcţionarul cetăţii Efes (logofătul)

El i-a „gâdilat între corniţe” pe cei din Efes, apelând la mândria lor cu zeiţa Artemis (vs.35-36) – Dumnezeu însă „trăgea sforile” aici!

Se vede că şi acesta era pierdut în credinţa lui în Artemis, crezând în dovezile „de necontestat” ale lui Artemis (vs.36) – părerea lui!

Şi acesta oferă o mărturie exemplară despre creştini (Gaius şi Aristarh care erau de faţă):

Ei nu erau jefuitori, cei care vandalizează din principii religioase!

Ei nu erau bajtocoritori la adresa altor religii – nu-şi pierdeau timpul cu aşa ceva!

Aplicaţie: Care este mărturia noastră de credinţă în lumea noastră? Care sunt modurile noatre de „atac” pentru a răspândi Evanghelia? Să luăm aminte la exemplul acestor creştini din Efes!

Este surprinzător cum Dumnezeu a dezamorsat această mare zarvă – acest strigăt de 25 de mii de oameni! Artemis şi Templul ei sunt ruine, însă Isus şi creştinismul este încă viu şi eficient, chiar dacă au trecut secole peste el.

Aplicaţie: Dumnezeu este în mereu în control şi nu scapă de sub control vieţile noastre şi lucrurile care ni se întâmplă! Nimeni şi nimic nu poate încurca planurile sale. (Ex. vieţii lui Estera)


Studiu : Florin Enescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ÎMPARTE

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More